logotype

Dirigent

Herman Draaisma (Bolsward, 1959) begon zijn studie klarinet aan de Muziek Pedagogische Academie bij Gerard van der Weerd en studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Pierre Woudenberg. Daarnaast rondde hij een studie basklarinet af bij Tom Sieuwerts. Na voltooiing van de klarinet studie volgde hij, eveneens aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, een studie orkestdirectie bij Lucas Vis die hij na zijn afstuderen assisteerde bij onder andere Taller theater.
In 1992 trad hij in dienst als klarinettist/basklarinettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamer Orkest in Amsterdam.

Het Nederlands Kamerorkest heeft hij gedirigeerd met een wereld premiere van de componist Matijs de Roo in het kader van de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs aan blokfluitist Erik Bosgraaf. In het kader van educatie programma's heeft hij een blazersensemble en een strijkorkest gedirigeerd bestaande uit  leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Met het nieuw opgerichte symfonie orkest Nieuw Klassiek Collectief, bestaande uit professionele musici samen met zeer zeer gevorderde amateurs, heeft hij met succes twee projecten gedaan.

Verder is hij vaste dirigent van het strijkorkest Zoroaster in Utrecht, van het jeugdstrijkorkest Arcato, het blazersensemble Nieuwe Maten en Septentriones.

Regelmatig is hij werkzaaam als repetitor bij het Nederlands Studenten Orkest, Utrechts Studenten Concert, Crea Orkest Amsterdam, Urtrechts Studenten Koor en Orkest, Sweelinck Orkest Amsterdam, Vu-Orkest Amsterdam, Festival Orkest Tilburg.

Volgens de jonge musici is hij kundig en inspirerend, en heeft hij feeling voor de leeftijdsgroep.

2021  UBE - Utrechts Blazers Ensemble   utrechtsblazersensemble@gmail.com